Parkering skattepligtig for medarbejdere
Hvis en medarbejdere kører i egen bil for sin arbejdsgiver, fx kører ud til en kunde, kan medarbejderen modtage refusion af omkostningerne til kørsel på op til 3,63 kr. per kilometer. Refusionen er skattefri for medarbejderen, og arbejdsgiveren har fradrag.
SKAT var af den opfattelse, at denne sats på 3,63 kr. per kilometer omfattede alle omkostninger til bilen, herunder parkering. Dvs. at hvis medarbejdere betalte parkereringsafgift for at parkere ved kunden, måtte medarbejdere selv afholde denne omkostning. Hvis arbejdsgiveren refunderer pengene, må medarbejderen beskattes af refusionen.
Dette var gældende 1.1.2016 som følge af SKATs formulering i den juridiske vejledning.
Nu skattefrihed igen
SKAT har nu indrømmet at man ikke havde ret til at foretage denne beskatning. De har sendt et udkast til styresignal på gaden, som giver arbejdsgiveren ret til igen at foretage betalinger til medarbejderen som refusion af omkostningerne til parkering, som er skattefrit for medarbejderne.
Hvis en arbejdsgiver allerede har tilbageholdt skat i beløbet, kan medarbejderen nu søge sin indkomst genoptaget og slippe for beskatningen. Anmodning om genoptagelse skal fremsættes senest 3 år og 4 måneder efter det pågældende problematiske indkomstår.
Skattefriheden gælder kun arbejdsrelevant parkering. Hvis en medarbejder får arbejdsgiven til at betale privat parkering, er dette skattepligtigt for medarbejderen.
Diskrimination af selvstændige
Selvstændige erhvervsdrivende og honorarmodtagere er ikke omfattet af reglerne om skattefrihed. Hvis disse benytter standardsatserne for fradrag ved kørsel i egen bil, og får refunderet omkostningerne, kan parkeringsomkostningerne ikke fradrages i virksomhedens skattepligtige indkomst. Man kunne håbe, at dette bliver rettet i det endelige styresignal om emnet.